Nokkenas inloop procedure artikel als PDF in uw mailbox
De belangrijkste redenen voor breuk en/of slijtage van een Nokkenas
Overmatige slijtage of breuk wordt zelden veroorzaakt door de nokkenas zelf, omdat de zaken die hier direct verband mee houden zoals: Nokvorm, Hardheid en Nokoppervlakte, zeer intensief gecontroleerd worden tijdens het productieproces.
De nokken worden tijdens het productieproces gehard tot een diepte die onder de kern diameter ligt.
Dit waarborgt een hardheid van meer dan 50 Rockwell (een hardheid tussen de 48 -58 Rc de norm)
Enkele vormen van nokslijtage bij een “flat-tappet” nokkenas zijn:
- Overmatige slijtage op de nok en lifter als gevolg van een verkeerd gekozen ”inloop”olie, Gebruik altijd een minerale olie met ZDDP (zink additief) gedurende het inloop proces.
- Klepveerdruk te hoog of klepspeling niet juist.
- Lifters draaien niet in de lifter boring.
Olie heeft een tweeledig doel.
- Smering
- Afvoeren van warmte
Als de nokkenas te weinig olie krijgt wordt de wrijvingswarmte afgegeven aan de lifter en kan de oorzaak zijn van overmatige slijtage op de nok.
Een correcte inloop procedure
Na inbouw nieuwe flat-tappet nokkenas met lifters, montage met nokkenaspasta op de nokken en raakvlak lifters, en alles correct te hebben afgesteld, motor afgevuld met een minerale olie met ZDDP, start je de motor op en controleer direct op oliedruk, is deze in orde stel de ontsteking zo af dat hij regelmatig rond loopt, gebruik hier een afstellamp voor en zet de ontsteking niet te vroeg, controleer op lekkages en het is handig dat je met twee personen deze procedure gaat uitvoeren, omdat vier ogen meer zien dan twee, en de een de lekkages kan controleren terwijl de ander de afstellingen doet.
Zodra de eerste stappen zijn genomen en de motor loopt, kun je trapsgewijs het toerental omhoog brengen, niet onnodig omhoog jagen, maar rustig schommelen tussen 1800 en 2500 rpm en doe dit 20 tot 25 minuten.
Tijdens de “inloop procedure” controleer je erop dat de stoterstangen draaien (Als deze draaien draait de lifter ook). Soms is het nodig om de lifter even ”op weg te helpen” door hem een draai geven.. bij de stoterstang. Laat de motor dus eerst even lopen zonder klepdeksels zodat je ook ziet wat er gebeurt, of gebruik een stel oude deksels en maak hier een kijkgat in dat afgeschermd word door plexiglas, heb je dit niet gebruik dan een alu of dunne staalplaat die je vormt over de uitlaten heen en als spatscherm fungeert zodat de olie terug in de koppen loopt.
De lifter rotatie wordt gecreëerd door de vorm van de nok EN de lifter. Beide zijn niet vlak! (alhoewel de naam “flat” anders doet vermoeden).
Zelfs wanneer de motor al vele duizenden kilometers heeft gelopen, en de nokkenas geen overmatige slijtage vertoond, wil dat nog niet zeggen dat de motor op de juiste wijze is opgebouwd. Het kan zijn dat de correcte inloop procedure er voor heeft gezorgd dat alles naar behoren functioneert. Het is dus niet goed om aan te nemen dat bij een tweede montage alles weer naar behoren zal functioneren.
- Hou ALTIJD de lifter bij de nok en wissel ze NOOIT uit.
- Gebruik ALTIJD (EN ALLEEN) nieuwe lifters op een nieuwe nokkenas.
Lifters en Nokkenas passen zich op elkaar aan en vormen een paar. Als de lifters door elkaar zijn geraakt, gooi ze dan allemaal weg en monteer nieuwe lifters, en volg de inloop procedure opnieuw.
JA: Nieuwe lifters + Ingelopen (gebruikte) nokkenas.
NEE: Oude lifters + Nieuwe nokkenas
Een roller lifter hoeft niet ingelopen te worden. Dit type lifters kan keer op keer hergebruikt worden op nieuwe nokkenassen indien ze nog in goede staat zijn. Vanzelfsprekend is er in dit geval GEEN rotatie van de lifters/stoterstand.
Ik hoop dat deze uitleg een bijdrage kan leveren in het slagen van U project!
Met vriendelijke groet,
US Engineparts